zaterdag 24 mei 2014

VOGELS RINGEN

Vanmorgen stond ik om 5.45 uur op om vogels ringen te gaan kijken bij Sovon in Beek Ubbergen. Ik zag dat dat mogelijk was op de site van vogelweek (morgen zijn er ook nog enkele activiteiten) dus gaf ik me op en ging er naar toe.

Geen idee hoe dat precies ging van te voren maar nu wel! In een bos-gebiedje waren hele hoge netten gehangen tussen twee bomen met allemaal valletjes er in. Om het uur maken ze een rondje om de gevangen vogels er uit te halen. Een lastig werkje als de vogeltjes helemaal vast zijn komen te zitten maar met veel geduld worden ze er weer uit gehaald.
Ze worden vervoerd in een zakje van stof waar een systeem aan vast zit zodat ze precies weten welke vogel waar gevangen is.
Als je op de foto hieronder kijkt zie je bovenin ook nog een vogel hangen maar eerst wordt de bonte specht uit het net gehaald.
En nog een bonte specht.....

En een spreeuw. De spreeuw behoort tot de meest algemene vogels in Nederland maar is in aantallen enorm achteruit gegaan. Om die reden is door de vogelbescherming en Sovon 2014 tot het jaar van de spreeuw uitgeroepen en Sovon onderzoekt waarom het aantal afneemt.
Hieronder de vangst van een rondje langs de 5 netten die er opgezet zijn.
Vervolgens worden de zakjes met vogels even opgehangen om te wachten tot dat ze aan de beurt zijn. Het ziet er misschien niet zo leuk uit maar als de vogels in het net vastzitten of in het zakje zijn ze eigenlijk vrij rustig.
Een voor een worden ze er uit gehaald en goed bekeken.....
 Geringd.....
  Gewogen.....
Bekeken.....
 En als je al een ring hebt het nummer gelezen.....
Gewogen.....
 Gemeten.....
Geringd.....
 en geringd.....
En ook de spreeuw krijgt een ringetje dat past bij de maat van zijn pootje. Zoals je kan zien aan de tang zijn er 5 maten. Er zijn er vast nog veel meer maten maar deze werden gebruikt voor de vogelsoorten die vandaag gevangen werden.
En vervolgens alle gegevens nauwkeurig genoteerd voor het onderzoek waar ze mee bezig zijn.....
Even nog op de foto :-)

 Of je nou wil of niet ;-)
De staart van de bonte specht is heel hard en stevig en deze gebruikt hij wanneer hij tegen een boom aan zit.

Hieronder nog een jonkie, deze hebben ze weer terug gebracht naar de plaats waar het net hing waar hij (of misschien was het een zij, niet onthouden ;-)) vast zat. Zo kan hij weer aansluiten bij zijn ouders voor zorg!
De bonte specht was er helemaal klaar voor om weer zijn vrijheid terug te krijgen.....

Tijd om weer lekker de vrije natuur in te gaan.....
Ik vond het erg leuk om dit van dichtbij mee te maken maar natuurlijk was de camera het die mij daar bracht :-) Geweldig om die beestjes en het ringen er van vast te leggen. 
Sinds enkele dagen volg ik op Facebook de site van de Nationale Vogelweek dus word ik er volgend jaar vast aan herinnerd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten